martes, 19 de abril de 2011

Sant Jordi. El dia del llibre.

Foto diari Público

El proper dia 23 d'abril es celebra a Catalunya la diada de Sant Jordi, el dia de la rosa i el llibre. Una jornada que omple de vida els carrers de les ciutats, on molta gent surt a passejar entre les paradetes de llibres i venedors de roses. És, sense dubte, el dia on es centra una gran part de la venda de llibres de l'any, les editorials ho saben i s'afanyen en fer sortir - adequadament publicitats - aquelles obres que consideren que poden arribar a serèxits.

Aprofitant aquesta tradició, es pot fer quelcom positiu per un dels objectius - jo el considero un dels principals - que fa ja molts anys centra part dels esforços de la comunitat educativa: el foment de l'hàbit lector. Les dades del consum d'obres literaries al nostre pais no són tan bones com haurien de ser. Si hi ha una frase veritablement certa és la que diu que els lectors de demà són els joves d'avui. Si no fem que des de ben aviat els joves coneguin el plaer que és llegir, de grans no ho faran.

Em permeto al següent post fer una serie de recomanacions - segons l'edat - d'obres que entenc poden arribar a resultar atractives a ull dels joves.

Fins a 10 -11 anys. Un clàssic de la literatura catalana i un altre que no és tan famós.
  • El primer és El zoo d'en Pitus de Sebastià Sorribas (Ed. La Galera), una emotiva historia d'un grup d'amics que volen fer un petit zoo de barri per ajudar a pagar la cura d'una malaltia que pateix un amic.
  • La segona obra és Màquina d'empaquetar fums i altres invents de Maria Dolors Alibés (Ed. La Galera). Historia d'un grup de nois que ideen una serie d'invents amb una clar missatge ecologista.

De 12 - 16 anys
. Dues obres de fora on la ciencia - ficció i la fantasia són les protagonistes.
  • El juego de Ender d' Orson Scott Card (Ed. B). Ender és només un nen quand es reclutat per ajudar a l'humanitat en la seva lluita contra els insectoides. Malgrat el to belicista de l'obra, el seu argument permet fer una reflexió sobre les conseqüencies i els sentiments que genera la violencia.
  • El Hobbit, de J.R.R. Tolkien (Ed. La Magrana). De totes les obres que envolten el fantàstic món de El Senyor dels Anells, potser és la més adequada per començar a endinsar-s'hi a aquesta edat. Una entretenida aventura, ara de moda que s'està fent la seva adaptació cinematogràfica.

De 16 -18 anys.
Un cómic (que també es llegeixen) i una saga de best-sellers.
  • V de Vendetta d'Alan Moore (Ed. Planeta). Una de les millors noveles gràfiques de l'historia, ambietada en una Anglaterra sota una dictadura faixista on un home (un terrorista, un romàntic, qui sap?) vol canviar la societat.
  • La nissaga Crepúsculo de Stephenie Meyer (Ed. Alfaguara). Encara que no m'agradi especialment l'historia, entenc que pugui tenir èxit entre els més joves (com Harry Potter). Benvinguda sigui si afavoreix el gust per la lectura.

No hay comentarios: